Algemene informatie

De Mortel is een kerkdorp van de gemeente Gemert-Bakel (provincie Noord-Brabant). Op 1 januari 2022 had De Mortel iets meer dan 1700 inwoners.

Zoals in veel Brabantse dorpen is in De Mortel de kerk beeldbepalend. In De Mortel is de kerk (uit 1904) gewijd aan de heilige Sint Antonius Abt. Centraal in het dorp staat een beeld van een varkenshouder, Grardje, met zijn beer: “De Berenleider”. Dit beeld, onthuld in 1981, is een van de vele creaties van de Gemertse kunstenaar Toon Grassens en een populair object voor rustende fietsers en fotografen. Een replica van dit beeld is te koop bij: VVV Gemert-Bakel (Ridderplein Gemert) en bij Martien van der Horst, St. Antoniusstraat 2 in De Mortel (tel. 0492-361543).

De bebouwde kom wordt aangekondigd met een bord met daarop de spreuk ‘De Mortel een (h)echt dorp’. Dat uit zich bijvoorbeeld in een groot aantal verenigingen en diverse activiteiten die door en voor de Mortelse mensen worden georganiseerd. Te denken valt aan de muziek-experience door de fanfare, het beachvolleybaltoernooi en de oldtimerdag. De jaarlijkse kermis is in het weekend van de laatste zondag van juni. Deze activiteiten worden onder andere aangekondigd in het blaadje De Mortelse Post, dat elke twee weken verschijnt, en op demortel.com.

Veel activiteiten vinden plaats in multifunctionele accommodatie De Sprank (waarin ook Kindcentrum Kleinerf en een gezondheidscentrum zijn gevestigd) en op het aangrenzende dorpsplein met daarop een achthoekige kiosk. Verder zijn er een aantal winkels, een café met zaal, een bed and breakfast in de voormalige pastorie en een cafetaria aan de St. Antoniusstraat. Het voormalige dorpshuis De Wilg is tegenwoordig een restaurant. Op de bedrijventerreinen rond De Smagt en de Leeuwerikweg zijn diverse bedrijven aanwezig. Van oudsher kent het buitengebied van De Mortel veel agrarische ondernemingen, maar je vindt er bijvoorbeeld ook maneges, een bloemisterij en een kruidencentrum (De Sprenk).

De Mortel wordt omgeven door een agrarisch cultuurlandschap met bossen, akkers en beekdalen. Er zijn talrijke fiets- en wandelpaden. Het ‘Mortels ommetje’ is een fietsroute door het dorp en het buitengebied. In de bossen van De Mortel aan de Hemelsbleekweg staat een 128 meter hoge straalverbindingstoren van KPN. Dit is een echte blikvanger, waardoor vanuit de wijde omgeving te zien is waar De Mortel ligt.

Meer weten over de geschiedenis van De Mortel? Klik hier.

Foto’s zien van het Mortelse landschap? Klik hier.

Meer weten over de Mortelse verenigingen? Klik hier.

In 2011 maakte de redactie van demortel.com een filmpje over het leven in De Mortel, met het lied ‘Hier heur ik thuis’ van Gerard van Maasakkers als muziek daaronder.